Noul șef al diplomației americane, Mike Pompeo (fostul director al CIA), a ajuns astăzi la Riyadh, prima destinație a turneului său din Orientul Mijlociu.
Pompeo vine de la Bruxelles, unde joi și vineri s-a întâlnit cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și a participat la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre pentru pregătirea Summitului din iulie.”NATO e fantastică, dar ajută mai mult Europa decât ne ajută pe noi”, apucase președintele Donald J. Trump, într-o conferință cu Angela Merkel, aflată într-o vizită la Washington. ” Celelalte țări ar trebui să plătească mai mult. Nu discut doar despre Germania. Celelalte țări ar trebui să plătească mai mult! Apărăm Europa și totuși noi plătim cu mult mai mult decât restul lumii” și-a manifestat președintele Statelor Unite vechile frustrări. Față în față cu aliații, Mike Pompeo a repetat întocmai spusele șefului său. În plus, a vorbit despre agresiunea rusească (fără să specifice unde), agresiune despre care Trump nu vorbește explicit, iar Rex Tillerson, n-ar fi făcut-o niciodată, cunoscute fiind relațiile de afaceri ale ExxonMobil în Rusia. În fine, Pompeo și-a mai informat omologii că liderul de la Casa Albă e foarte posibil să de retragă luna viitoare din Acordul nuclear cu Iranul, dacă nu se operează schimbări majore în conținutul acestuia. Cum însă nici un alt semnatar (Marea Britanie, Franța, China, Rusia și Germania) nu pare a se grăbi ca, până pe 12 mai, să facă modificări semnificative în text, șeful diplomației americane pare să fi comunicat decizia lui Donald J. Trump. (Deci președintele Franței, care – cum spun comentatorii – s-a dus Macron și s-a întors Micron, n-a reușit să-și clintească gazda). De altfel Pompeo însuși, care i-a ținut mereu isonul lui Trump, e un adversar neîmpăcat al Acordului cu Iranul.
Astăzi, spuneam, Mike Pompeo a fost primit la Ryiadh de ministrul saudit de Externe, iscusitul Adel al-Jubeir și de foarte tânărul (29 de ani) ambasador al Arabiei Saudite în America, unul dintre fiii regelui Salman bin Abdulaziz Al Saud și fratele liderului de facto, prințul moștenitor Muhammad bin Salman, întors recent dintr-o vizită de 18 zile în Statele Unite. Ilustrul său tată tocmai ce-a fost desemnat Țpersonalitatea Anului în Lumea Islamică (nu pentru morții din Yemen).
Următoarea destinație a Secretarului de Stat va fi Israelul, celălalt mare inamic al Iranului, iar ultima – Amman.
Pe la palestinienii Mike Pompeo nu trece.
Cu toate că între Arabia Saudită și Israel nu există relații diplomatice, în ultimii ani au existat numeroase relatări despre întâlnirile secrete dintre oficiali ai celor două țări, fapt care se resimte de la tonul conciliator al responsabililor de la Riyadh față de regimul de la Ierusalim până la deschiderea spațiului aerian saudit pentru cursele aeriene cu destinația Tel Aviv.
Apropierea celor doi parteneri strategici ai Americii semnalează pentru palestinieni abandonarea în Regat a cauzei lor.